- Mimarlık Fotoğrafçılığının Temelleri
- Mevzu
- Görüş açısı
- Tenvir
- Odak Uzaklığı
- Alan Derinliği
- II. Mimari Fotoğrafçılığın Temelleri
- III. Doğru Ekipmanı Kura çekmek
- IV. Kompozisyon ve Tenvir
- V. Son İşleme
- VI. Mimarlık Fotoğrafçılığınızı Pazarlamak
- VII. Portföyünüzü Oluşturun
- Ustalaşmış Bir Mimarlık Fotoğrafçısı Olarak Başlarken
- IX. Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Yaygın Yanlışlar
Mimari fotoğrafçılık, binaların ve öteki yapıların güzelliğini yakalamaya odaklanan bir fotoğrafçılık türüdür. Ustalaşması zor bir tür olabilir, sadece bununla birlikte oldukça ödüllendirici de olabilir.
Bu yazı size kompozisyon, tenvir ve son işlemenin temelleri de dahil olmak suretiyle mimari fotoğrafçılığa genel bir bakış sunacaktır. Ek olarak mimari fotoğrafçılığınızı marketing ve portföyünüzü oluşturma hikayesinde birtakım ipuçlarını da tartışacağız.
Mimarlık Fotoğrafçılığının Temelleri
Mimari fotoğrafçılığın en mühim yönü kompozisyondur. Çerçevenizdeki öğeleri ve görsel olarak cazibeli bir imaj kurmak için iyi mi beraber çalıştıklarını dikkatlice düşünmeniz icap eder.
Bir mimari resim çekerken dikkate katılması ihtiyaç duyulan temel unsurlardan bazıları şunlardır:
- Mevzu
- Görüş açısı
- Tenvir
- Odak uzaklığı
- Alan derinliği
Bu unsurların her birini aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alacağız.
Mevzu
Bir mimari fotoğrafın mevzusu normal olarak binanın yahut yapının kendisidir. Sadece, yalnız binanın kendisini düşünmekten daha fazlasını düşünmek önemlidir. Ek olarak çevredeki ortamı ve binayla iyi mi etkileşime girdiğini de göz önünde bulundurmanız icap eder.
Sözgelişi, binaya bir kontekst duygusu vermek için çerçevenize çevredeki manzaranın bir kısmını dahil etmek isteyebilirsiniz. Yahut binanın pencereleri yahut cephesi benzer biçimde detaylarına odaklanmak isteyebilirsiniz.
Çerçevenize ne ekleyeceğinize karar vermenin en iyi yolu tecrübe etme yapmaktır. Değişik kompozisyonlar kontrol edin ve sizin için en iyi olanın ne işe yaradığını görün.
Görüş açısı
Bir binayı çektiğiniz görüş açısı, son imaj üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Sözgelişi, yüksek bir görüş açısı, bir binayı daha gösterişli ve anıtsal izah edebilir. Öte taraftan, alçak bir görüş açısı, bir binayı daha samimi ve davetkar izah edebilir.
Daha ilginç kompozisyonlar yaratmak için değişik açılarla da denemeler yapabilirsiniz. Sözgelişi, dinamizm hissi yaratmak için çapraz bir açıdan çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Yahut binanın detaylarına odaklanmak için yakın çekim perspektifinden çekim yapmayı deneyebilirsiniz.
Fotoğrafınız için en iyi perspektifi bulmanın en iyi yolu denemektir. Beğendiğinizi bulana kadar değişik açıları ve bakış açılarını kontrol edin.
Tenvir
Bir mimari fotoğraftaki ışıklandırma, görüntüyü yapabilir yahut bozabilir. Sözgelişi sert güneş ışığı, hoş olmayan gölgeler ve vurgular yaratabilir. Öte taraftan daha yumuşak, daha dağınık fer, daha hoş ve hoş bir tesir yaratabilir.
Mimari fotoğraflar çekmek için en iyi vakit, gün doğumundan ortalama bir saat sonrasında ve gün batımından ortalama bir saat ilkin olan altın saattir. Bu vakit diliminde fer daha yumuşak ve daha hoştur.
Daha trajik etkisinde bırakır yaratmak için suni tenvir da kullanabilirsiniz. Sözgelişi, binanın muayyen bir ayrıntısını vurgulamak için bir spot ışığı kullanabilirsiniz. Yahut fer ve gölge içinde daha trajik bir kontrast yaratmak için flaş kullanabilirsiniz.
Fotoğrafınız için en iyi aydınlatmayı bulmanın en iyi yolu denemektir. Beğendiğinizi bulana kadar günün değişik saatlerini, değişik açıları ve değişik tenvir türlerini kontrol edin.
Odak Uzaklığı
Lensinizin odak uzaklığı da son imaj üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Sözgelişi geniş açılı bir lens derinlik ve görüş açısı hissi yaratabilir. Öte taraftan bir telefoto lens görüntüyü sıkıştırabilir ve binanın daha yakın görünmesini sağlayabilir.
Hangi odak uzaklığını kullanacağınıza karar vermenin en iyi yolu gözlem yapmaktır. Değişik odak uzaklıklarını kontrol edin ve sizin için en iyi olanı görün.
Alan Derinliği
Alan derinliği, odakta olan imaj alanını anlatım eder. Sözgelişi, sığ bir alan derinliği, arka planı ve ön planı bulanıklaştırarak öznenin öne çıkmasını sağlar. Öte taraftan, derin bir alan derinliği her şeyi odakta meblağ.
Hangi alan derinliğini kullanacağınıza karar vermenin en iyi yolu, fotoğrafınızın konusunu göz önünde bulundurmaktır. Odaklanmak istiyorsanız
Antet | Yanıt |
---|---|
Mimarlık Fotoğrafçılığı | Binaların ve öteki yapıların görüntülerini soruşturma sanatı. |
Şehir Manzarası Fotoğrafçılığı | Şehir manzaralarını yahut şehirlerin uzaktan görünümlerini soruşturma sanatı. |
Odak | Muayyen bir mevzuya yahut hedefe yoğunlaşabilme kabiliyeti. |
Ustalık | Muayyen bir kabiliyet yahut informasyon alanında kanaatkar olma durumu. |
Fotoğrafçılık | Resim çekme sanatı yahut uygulaması. |
II. Mimari Fotoğrafçılığın Temelleri
Mimari fotoğrafçılık, binaların güzelliğini ve mimarisini yakalamaya odaklanan uzmanlaşmış bir fotoğrafçılık türüdür. Ustalaşması zor bir tür olabilir, sadece bununla birlikte oldukça ödüllendirici de olabilir. Daha iyi mimari fotoğraflar çekmeyi öğrenmekle ilgileniyorsanız, başlamanız için birkaç ipucu:
III. Doğru Ekipmanı Kura çekmek
Mimari fotoğrafçılık için en mühim ekipman tam kare sensörlü bir kameradır. Bu size binaların ve manzaraların ayrıntılarını yakalamak için vazgeçilmez olan en iyi imaj standardını ve dinamik aralığı elde edecektir.
Ek olarak, bir binanın bütün cephesini yahut bir kent manzarasının geniş manzaralarını yakalamanızı sağlayacak geniş açılı bir lense de ihtiyacınız olacak. Mimari fotoğrafçılık için bir tripod da eğer olmazsa olmazdır, şundan dolayı kameranızı durağan(durgun) tutmanıza ve bulanık görüntülerin oluşmasını engellemenize destek sunar.
Öteki kullanışlı ekipmanlar içinde parlamayı azaltmaya ve kontrastı iyileştirmeye destek olabilen polarize filtre ve kameraya dokunmadan resim çekmenizi sağlayacak uzaktan deklanşör bulunmaktadır.
Mimari fotoğrafçılık için gereksinim duyacağınız ekipmanların daha ayrıntılı sıralaması şu şekildedir:
- Tam kare sensörlü kamera
- Geniş açılı lens (24mm-35mm)
- Üçayak
- Polarize filtre
- Uzaktan deklanşör özgür bırakma
Yukarıdaki ekipmanlara ayrıca flaş, fer ölçer ve kamera çantası benzer biçimde birkaç aksesuara daha yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
IV. Kompozisyon ve Tenvir
Kompozisyon, mimari fotoğrafçılığın en mühim unsurlarından biridir. İyi oluşturulmuş bir imaj, izleyicinin gözünü sahnenin en mühim unsurlarına çekecek ve bir balans ve ahenk duygusu yaratacaktır. Bir mimari resim oluştururken akılda tutulması ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır:
- Fotoğrafın mevzusu net bir halde tanımlanmalı ve odaklanmalıdır.
- Resimdeki çizgiler izleyicinin gözünü mevzuya yönlendirmelidir.
- Kompozisyon dengeli ve bakışımlı olmalıdır.
- Tenvir organik ve göze batmayan olmalıdır.
Tenvir, mimari fotoğrafçılığın bir öteki mühim unsurudur. Kullandığınız tenvir türü, görüntünün ruh halini ve atmosferini etkileyecektir. Üç ana tenvir türü vardır:
- Naturel fer, mimari fotoğrafçılık için en iyi tenvir türüdür. Yumuşak ve dağınıktır ve organik ve realist bir manzara yaratır.
- Suni fer trajik ve stilize efektler yaratmak için kullanılabilir. Mimarinin muayyen unsurlarını vurgulamak yahut daha soyut yahut gerçeküstü bir imaj kurmak için kullanılabilir.
- Karma tenvir, organik ve suni ışığın birleşimidir. Daha dengeli ve organik bir manzara yaratmak için kullanılabilir.
Mimari fotoğraflarınızda kompozisyonu ve ışığı dikkatlice düşünerek, mevzunuzun güzelliğini yakalayacak çarpıcı sahneler yaratabilirsiniz.
V. Son İşleme
Son muamele, mimari fotoğrafçılığın vazgeçilmez bir parçasıdır, şundan dolayı görüntülerinizi ince ayarlamanıza ve arzu ettiğiniz manzara ve hissi yaratmanıza imkan tanır. Kullanabileceğiniz birçok değişik son muamele tekniği vardır, sadece en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
Görüntünüzün genel görünümünü iyileştirmek için pozlamayı, kontrastı ve beyaz dengesini ayarlama.
Görüntünüzden istenmeyen nesneleri yahut lekeleri kaldırma.
Görüntünüze tafsilat eklemek yahut ayrıntıları geliştirmek, örnek olarak bir binaya doku eklemek yahut bir pencerenin ayrıntılarını keskinleştirmek.
Derinlik ve odaklanma hissi yaratmak için bir vinyet eklemek.
Görüntünüze muayyen bir manzara yahut his vermek için bir filtre icra etmek.
Kullanacağınız muayyen son muamele teknikleri, bireysel görüntüye ve elde etmeye çalıştığınız görünüme bağlı olacaktır. Sadece, değişik teknikler deneyerek, müşterilerinizi ve izleyicilerinizi etkileyecek çarpıcı mimari fotoğraflar kurmayı öğrenebilirsiniz.
Mimari fotoğrafların post-işlenmesine yönelik birtakım ipuçları:
İyi bir ham dosyayla başlayın. Ham dosyanızın kalitesi ne kadar iyi olursa, post-işlemede o denli oldukça şey yapabilirsiniz.
Gözlem yapmaktan korkmayın. Post-işleme mevzubahis olduğunda doğru yahut yanlış cevaplar yoktur, bu nedenle beğendiğiniz görünümü bulana kadar değişik teknikleri denemekten korkmayın.
Görüntünüzün birden fazla versiyonunu kaydedin. Bu, değişik son muamele tekniklerini karşılaştırmanıza ve en beğendiğinizi seçmenize imkan tanır.
Aşırıya kaçmayın. Post-işlemeyle aşırıya kaçmak kolaydır, sadece amacın tanınmayacak bir şey yaratmak değil, görüntünüzü geliştirmek bulunduğunu unutmamak önemlidir.
Birazcık ergonomik yaparak, müşterilerinizi ve izleyicilerinizi etkileyecek çarpıcı mimari fotoğraflar yaratmak için post-prodüksiyonu kullanmayı öğrenebilirsiniz.
VI. Mimarlık Fotoğrafçılığınızı Pazarlamak
Mimari fotoğrafçılığınızı pazarlamak, potansiyel müşterileriniz ve alıcılarınız tarafınca çalışmalarınızın görülmesi için eğer olmazsa olmazdır. Çalışmanızı pazarlamanın birçok değişik yolu vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Çalışmalarınızı sergilemek için bir internet sayfası yahut blog oluşturma
- Çalışmalarınızı çevrimiçi resim galerilerine ve yarışmalara gönderin
- Öteki fotoğrafçılar ve sektör profesyonelleriyle ağ oluşturma
- Potansiyel müşterilere direkt ulaşmak
- Çalışmanızı tanıtmak için toplumsal medyayı kullanma
Sizin ve muayyen hedefleriniz için işe yarayacak bir marketing planı geliştirmek önemlidir. Bir planınız olduğunda, ilerlemenizi takip ettiğinizden ve gerektiği benzer biçimde ayarlamalar yaptığınızdan güvenilir olun.
Mimarlık fotoğrafçılığınızı pazarlamak için birtakım ipuçları:
- Nicelikten oldukça niteliğe odaklanın. Portföyünüzde oldukça sayıda düşük kaliteli görüntüden ziyade birkaç yüksek kaliteli imaj olması daha iyidir.
- Marketing çabalarınızı hedefleyin. Hedef kitlenizin kim bulunduğunu belirleyin ve marketing çabalarınızı bu insanlara ulaşmaya odaklayın.
- Marketing çabalarınızda tutarlı olun. Başarının anahtarı, zamanla çalışmalarınızı tutarlı bir halde tanıtmaktır.
- Sabırlı olun. Başarıya ulaşmış bir fotoğrafçılık işi oluşturmak vakit alır. Derhal netice görmezseniz cesaretiniz kırılmasın.
Bu ipuçlarını takip ederek mimari fotoğrafçılığınızı başarı göstermiş bir halde pazarlayabilir ve hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.
VII. Portföyünüzü Oluşturun
Kuvvetli bir portföy, istekli bir mimari fotoğrafçı için eğer olmazsa olmazdır. Potansiyel müşterilerinize ve işverenlerinize becerilerinizi ve yaratıcılığınızı gösterme şansınızdır ve bir işe alınıp alınmamanız arasındaki ayrım olabilir.
Portföyünüzü oluştururken nicelikten oldukça niteliğe odaklanmak önemlidir. İyi düzenlenmiş ve düzenlenmiş birkaç imaj, oldukça sayıda fena çekilmiş fotoğraftan oldukça daha kuvvetli bir izlenim bırakacaktır.
Portföyünüz için görseller seçerken, en iyi çalışmalarınızı sergileyenleri seçtiğinizden güvenilir olun. Bu, teknik olarak sağlam, iyi düzenlenmiş ve bakması ilgi çekici görseller anlama gelir.
Portföyünüzdeki görsel türlerini çeşitlendirmek de önemlidir. Yalnız binaların fotoğraflarını eklemeyin; iç mekanların, manzaraların ve sokak sahnelerinin fotoğraflarını da ilave edin. Bu, potansiyel müşterilere becerilerinizin yelpazesi hakkındaki daha iyi bir düşünce verecektir.
En son, portföyünüze muhtelif perspektifler eklediğinizden güvenilir olun. Her seferinde aynı açıdan çekim yapmayın – daha dinamik sahneler kurmak için değişik yüksekliklerden ve açılardan çekim yapmayı kontrol edin.
Kuvvetli bir portföy kurmak vakit ve emek gerektirir, sadece uzun solukta buna kıymet. İyi düzenlenmiş bir portföy, hayalinizdeki işe girmenize ve mimari fotoğrafçı olarak kariyerinize başlamanıza destek olabilir.
Ustalaşmış Bir Mimarlık Fotoğrafçısı Olarak Başlarken
Mimarlık fotoğrafçılığında kariyer yapmak istiyorsanız, bilmenizde fayda olan birkaç şey var. Ilk olarak, kompozisyon, tenvir ve son muamele dahil olmak suretiyle fotoğrafçılığın temelleri hakkındaki kuvvetli bir anlayışa haiz olmanız icap eder. Ek olarak müşterilerle iyi çalışabilmeli ve mimarlık sektörünün gereksinimlerini anlayabilmelisiniz.
Fotoğrafçılıkta iyi bir temele haiz olduğunuzda, bölgenizdeki binaların ve yapıların fotoğraflarını çekerek portföyünüzü yapmaya başlayabilirsiniz. Resim çekmeye başlamadan ilkin binaların sahiplerinden izin almanız önemlidir ve ek olarak geçerli olabilecek yöresel bayındır yasaları yahut yönetmelikleri hakkındaki da informasyon sahibi olmalısınız.
Kuvvetli bir portföyünüz olduğunda, potansiyel müşterilere ulaşmaya başlayabilirsiniz. Bu, ağ oluşturma, soğuk arama yahut çalışmalarınızı mimari firmalara gönderme kanalıyla yapılabilir. Israr eden olmak ve potansiyel müşterilerle daima haberleşme halinde olmak önemlidir.
Mimarlık fotoğrafçılığında bir kariyere adım atmak sıkıntılı olabilir, sadece bununla birlikte oldukça ödüllendirici de olabilir. Fotoğrafçılığa tutkuluysanız ve mimarlık sektöründe çalışmakla ilgileniyorsanız, bu sizin için muhteşem bir kariyer olabilir.
IX. Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Yaygın Yanlışlar
Mimari fotoğrafçılık mevzubahis olduğunda, fotoğrafçıların kolayca önlenebilecek birkaç yaygın yanlışı vardır. İşte bu hatalardan kaçınmanıza ve daha iyi mimari fotoğraflar çekmenize destek olacak birkaç ipucu:
- Geniş açılı lens kullanmayın.
- Düşük açıdan çekim yapmayın.
- Üçayak kullanmayın.
- Fotoğraflarınızı aşırı pozlamayın.
- Fotoğraflarınıza insanları dahil etmeyi ihmal etmeyin.
Bu ipuçlarını takip ederek, mimari fotoğrafçıların icra ettiği en yaygın hataların kimilerinden kaçınabilir, binaların ve kent manzaralarının daha iyi fotoğraflarını çekebilirsiniz.
S1: Mimari fotoğrafçılık nelerdir?
Mimari fotoğrafçılık, binaların ve öteki yapıların görüntülerini soruşturma sanatıdır. Bir binanın mimarisini belgelemek, satılık yahut kiralık bir mülkü tanıtmak yahut yalnız inşa edilmiş çevrenin güzel görüntülerini kurmak için kullanılabilir.
S2: Mimari fotoğrafçılığın temelleri nedir?
Mimari fotoğrafçılığın temelleri içinde kompozisyon, tenvir ve son muamele prensiplerini tahmin etmek yer alır. Ek olarak, geniş açılı lensli bir kamera ve bir tripod benzer biçimde iş için doğru ekipmanı kura çekmek de önemlidir.
S3: Mimari fotoğrafçılıkta kaçınılması ihtiyaç duyulan yaygın yanlışlar nedir?
Mimari fotoğrafçılıkta kaçınılması ihtiyaç duyulan birtakım yaygın yanlışlar içinde oldukça geniş bir lens kullanmak, sert güneş ışığında çekim yapmak ve binanın detaylarına dikkat etmemek yer alır. Ek olarak fotoğraflarınızı aşırı düzenlemekten kaçınmak da önemlidir, şundan dolayı bu binanın organik görünümünü bozabilir.
0 Yorum