Bu yazı size daha iyi su altı fotoğrafları çekmeyi öğretecek. Doğru ekipmanı seçmekten görüntülerinizi sonradan işlemeye kadar her şeyi ele alacağız. İster yeni süregelen talep eder deneyimli bir ustalaşmış olun, denizin güzelliğini yakalamanıza destek olacak ipuçları ve püf noktaları için okumaya devam edin.
Sualtı fotoğrafçılığı sıkıntılı fakat ödüllendirici bir türdür. Deniz hayatının ve su altı manzaralarının çarpıcı görüntülerini soruşturma fırsatı sunar. Sadece, fer eksikliği ve ekipmanınızı su hasarından koruma ihtiyacı benzer biçimde birtakım benzersiz zorluklar da ortaya çıkarır.
Bu yazıda, mükemmel su altı fotoğrafları çekmek için bilmenizde fayda olan temel teknikleri ele alacağız. Doğru ekipmanı seçmekten görüntülerinizi sonradan işlemeye kadar her şeyi ele alacağız. Dolayısıyla talep eder yeni süregelen talep eder deneyimli bir ustalaşmış olun, denizin güzelliğini yakalamanıza destek olacak ipuçları ve püf noktaları için okumaya devam edin.
Teçhizat
Sualtı fotoğrafçılığı için ihtiyacınız olan en mühim ekipman su geçirmez bir kameradır. Birçok değişik su geçirmez kamera türü mevcuttur, bundan dolayı sizin için doğru olanı kura çekmek önemlidir.
Yeni başlıyorsanız, bir nokta ve çekim kamerası düşünebilirsiniz. Bu kameralar nispeten ucuzdur ve kullanması kolaydır. Sadece, DSLR kameralar kadar pozlama ve odaklama kontrolü sunmazlar.
Sualtı fotoğrafçılığı hikayesinde daha ciddiyseniz, bir DSLR kameraya yatırım yapmak isteyebilirsiniz. DSLR kameralar pozlama ve odak üstünde daha çok denetim sunar ve çoğu zaman kompakt kameralardan daha yüksek kaliteli sahneler üretir.
Su geçirmez bir kameraya ayrıca, kameranız için su geçirmez bir kasa, flaş ışığı ve dalış maskesi benzer biçimde birkaç ekipmana daha ihtiyacınız olacak.
Vaziyet
Sualtı fotoğrafları çekmek için en iyi yer, berrak su ve kucak dolusu deniz hayatının olduğu bir yerdir. Adım atmak için iyi bölgeler içinde mercan resifleri, vapur enkazları ve yosun ormanları bulunur.
Bir lokasyon seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Suyun görünürlüğü
- Deniz hayatının varlığı
- Suyun derinliği
- Mevcut koşullar
Sualtı fotoğrafçılığına ilişik mahalli düzenlemelerin bilincinde olmak da önemlidir. Birtakım bölgelerde nerede dalış yapabileceğiniz ve hangi tür ekipmanları kullanabileceğiniz hikayesinde engellemeler olabilir.
Kompozisyon
Tıpkı öteki bütün fotoğrafçılık türlerinde olduğu benzer biçimde, kompozisyon mükemmel su altı fotoğrafları çekmek için eğer olmazsa olmazdır. Görüntülerinizi oluştururken, aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- Dikkatleri görsele çekmek için yönlendirici çizgiler kullanın.
- Konularınızı zıt bir arka plan önünde çerçeveleyin.
- Kompozisyonu dengelemek için ana mevzuyu merkezden uzaklaştırın.
- Derinlik hissi yaratmak için olumsuz alan kullanın.
Kompozisyon ile alakalı daha çok ipucu için makalemize göz atın kompozisyon.
Tenvir
Sualtı fotoğrafçılığı çoğu zaman fer eksikliğinden ötürü zor olsa gerek. Sadece, görüntülerinizdeki aydınlatmayı iyileştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
- Mevzunuza fer eklemek için flaş ışığı kullanın.
- Güneşin en yüksek noktada olduğu gündüz vakitlerinde çekim yapın.
- Güneş arkanızda duracak biçimde pozisyon alın.
- Işığın nesnenize yansımasını sağlamak için reflektörler kullanın.
Tenvir ile alakalı daha çok ipucu için makalemize göz atın aydınlatma.
Son işleme
Tıpkı öteki bütün fotoğrafçılık türleri benzer biçimde, son muamele sualtı fotoğrafçılığının da mühim bir parçasıdır. Fotoğraflarınızı son işlemden geçirerek
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Okyanus | Dünya yüzeyinin çoğunu kaplayan geniş tuzlu su hacmi. |
Deniz | Okyanustan daha ufak, kısmen yahut tamamen kara ile çevrili büyük tuzlu su hacmi. |
Güzellik | Duyulara yahut zihne hoş gelme niteliği. |
Fotoğrafçılık | Resim çekme ve işleme sanatı yahut uygulaması. |
Teknik | Muayyen bir rolü yerine getirme yöntemi. |
II. Ekipman
Sualtı fotoğrafçılığı için en mühim ekipman, su geçirmez ve yüksek kaliteli fotoğraflar çekebilen bir kameradır. Her biri kendi avantajları ve dezavantajları olan muhtelif su altı kameraları mevcuttur. En popüler seçeneklerden bazıları şunlardır:
- Kompakt kameralar
- DSLR’ler
- Aynasız kameralar
Bir kameraya ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım başka ekipmana da ihtiyacınız olacak:
- Kameranız için bir muhafaza
- Stroboskop yahut su altı tenvir sistemi
- Bir dalış maskesi
- Bir şnorkel
- Yüzgeçler
- Bir ağırlık kemeri
İhtiyaçlarınıza ve bütçenize müsait doğru ekipmanı kura çekmek önemlidir. Sualtı fotoğrafçılığında yeniyseniz, kendi ekipmanınıza yatırım yapmadan ilkin ekipman kiralamak yahut ödünç almak iyi bir fikirdir.
III. Vaziyet
Sualtı resim çekiminizin yeri, fotoğraflarınızın başarısını belirleyen en mühim faktörlerden biridir.
Sualtı resim çekiminiz için mekan seçerken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç nokta var:
- Suyun görünürlüğü
- Mevcut deniz hayatının türü
- Suyun derinliği
- Hava koşulları
Şayet berrak su ve bolca deniz hayatı arıyorsanız, hal böyle olunca mercan resifleri mükemmel bir seçenektir. Sadece, daha derin bir dalış arıyorsanız, hal böyle olunca bir vapur enkazını yahut bir yosun ormanını düşünebilirsiniz.
Bir yer seçtikten sonrasında araştırmanızı yapmanız ve dalışın güvenilir olduğu için güvenli olmanız önemlidir. Mahalli dalış koşullarını deneyin ve ihtimaller içinde tehlikelerin bilincinde olduğunuzdan güvenli olun.
Dalış yapacağınız günün saatini de göz önünde bulundurmanız önemlidir. Sualtı fotoğrafları çekmek için en iyi vakit çoğu zaman sabahın erken saatleri yahut öğleden sonrasında geç saatlerdir; fer daha yumuşaktır ve parlama daha azdır.
Sualtı resim çekiminiz için doğru lokasyonu seçmeye vakit ayırarak, denizin güzelliğini yakalayacak çarpıcı sahneler çekme şansınızı artırabilirsiniz.
IV. Kompozisyon
Kompozisyon, su altı fotoğrafçılığının en mühim yönlerinden biridir, bu sebeple bir fotoğrafı oluşturabilir yahut bozabilir. Su altı fotoğraflarınızı oluştururken, aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- İzleyicinin gözünü fotoğrafın içerisine çekmek için yönlendirici çizgiler kullanın.
- Ön plan, orta plan ve arka plan öğelerini kullanarak derinlik hissi yaratın.
- Fotoğrafınızdaki öğelerin bir yanda oldukca fazla ağırlık oluşturmayacak biçimde dengelenmesini sağlayın.
- İlgi yaratmak ve izleyicinin gözünü fotoğrafın ana mevzusuna çekmek için olumsuz alan kullanın.
Kompozisyon ile alakalı daha çok ipucu için makalemize göz atın Sualtı fotoğrafçılığında kompozisyon.
V. Tenvir
Sualtı fotoğrafçılığında en mühim unsur ışıktır. Mevcut ışığın miktarı ve kalitesi fotoğraflarınızın görünümünü ve hissini belirleyecektir.
Sualtında iki ana fer türü mevcuttur: organik fer ve suni fer.
Organik fer güneşten gelir. Mevcut organik fer miktarı günün saatine, hava koşullarına ve suyun derinliğine bağlı olarak değişecektir.
Suni fer, stroblar, video ışıkları ve LED ışıklar benzer biçimde muhtelif kaynaklardan gelir. Suni fer, organik ışığı desteklemek yahut trajik efektler yaratmak için kullanılabilir.
Sualtı fotoğrafçılığında ışığı etken bir halde kullanmak için birtakım ipuçları şunlardır:
- Daha çok fer yakalamak için geniş diyafram kullanın.
- Hareketi dondurmak için süratli bir deklanşör hızı kullanın.
- Parlamayı azaltmak ve kontrastı çoğaltmak için polarize filtre kullanın.
- Işığı yumuşatmak için difüzör kullanın.
- Işığın yönünü denetlemek için burun yahut ahır kapısı kullanın.
Bu ipuçlarını takip ederek denizin güzelliğini yansıtan olağanüstü su altı fotoğrafları çekebilirsiniz.
VI. Son işleme
Sualtı fotoğraflarınızı çektikten sonrasında, onları sonradan işlemeye başlamanın tarihi geldi. Bu, fotoğraflarınızı düzenleyerek kalitelerini artırma ve görsel olarak daha cazibeli hale getirme sürecidir. Sualtı fotoğraflarını sonradan işlemenin birçok değişik yolu vardır, sadece en yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Sualtı fotoğraflarında çoğunlukla görülen mavi tonu düzeltmek için beyaz dengesini ayarlama
- Renklerin öne çıkması için kontrast ve tatmin ekleme
- Gürültü ve eserleri kaldırma
- Fotoğraflarınızı kırpma ve düzeltme
- Fotoğraflarınıza benzersiz bir manzara kazandırmak için filtreler ve efektler ilave edin
Son muamele vakit alıcı bir süreç olabilir, sadece su altı fotoğraflarınızdan olası olan en iyi neticeleri almak için buna kıymet. Son muamele için kullanabileceğiniz Adobe Photoshop, Lightroom ve Capture One benzer biçimde birçok değişik yazılım programı vardır.
Resim düzen yazılımlarını kullanmakta kolay değilseniz, su altı fotoğraflarınızı sonradan işlemenize destek olabilecek bir takım çevrimiçi hizmet de mevcuttur. Bu hizmetler çoğu zaman ücret ister, sadece size oldukca fazla vakit ve emek kazandırabilirler.
VII. Fotoğraflarınızı paylaşma
Mükemmel su altı fotoğrafları çektikten sonrasında bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz! Fotoğraflarınızı çevrimiçi paylaşmak için birkaç ipucu:
- Doğru platformu seçin. Resim paylaşmak için birçok değişik platform mevcuttur, bu nedenle sizin için doğru olanı kura çekmek önemlidir. Birtakım popüler seçenekler içinde Instagram, Feysbuk ve Flickr bulunur.
- Fotoğraflarınızı internet için optimize edin. Fotoğraflarınızı bir internet sayfasına yüklediğinizde, bilgisayar ekranında görüntülenmek suretiyle optimize edildiğinden güvenli olun. Bu, dosya boyutunu küçültmek ve çözünürlüğün yeterince yüksek olduğu için güvenli olmak anlama gelir.
- Fotoğraflarınıza bir antet ilave edin. Fotoğraflarınızı çevrimiçi paylaştığınızda, seyircilere fotoğrafın ne ile alakalı bulunduğunu özetleyen bir antet eklediğinizden güvenli olun. Bu, fotoğrafın bağlamını anlamalarına ve daha entresan hale getirmelerine destek olacaktır.
- Fotoğraflarınızı etiketleyin. Fotoğraflarınızı çevrimiçi paylaştığınızda, onları alakalı anahtar sözcüklerle etiketlediğinizden güvenli olun. Bu, öteki kişilerin çevrimiçi olarak fotoğraf ararken fotoğraflarınızı bulmalarına destek olacaktır.
Bu ipuçlarını takip ederek su altı fotoğraflarınızı dünyayla paylaşabilir ve başkalarını da denizin güzelliğini keşfetmeye teşvik edebilirsiniz.
Çalışmanızı tanıtın
Mükemmel su altı fotoğrafları çektikten sonrasında, bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz! Su altı fotoğrafçılığınızı tanıtmak için birkaç ipucu:
- Fotoğraflarınızı su altı resim yarışmalarına gönderin.
- Fotoğraflarınızı toplumsal medyada paylaşın.
- Çalışmalarınızı sergilemek için bir internet sayfası yahut blog oluşturun.
- Fotoğraflarınızı bastırın ve satın.
- Fotoğraflarınızın yayınlanması için mecmua ve gazetelerle iletişime geçin.
Sualtı fotoğrafçılığınızı tanıtarak tutkunuzu dünyayla paylaşabilir ve hatta bundan bir kariyer bile yapabilirsiniz!
IX. Başlarken
Sualtı fotoğrafları çekmek keyifli ve ödüllendirici bir edinim olabilir, sadece bununla birlikte zorlayıcı da olabilir. Sualtı fotoğrafçılığında yeniyseniz, başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Doğru ekipmanı seçin.
- İyi bir lokasyon bulun.
- Dalışınızı planlayın.
- Çekiminizi oluşturun.
- RAW formatında çekim yapın.
- Stroboskop kullanın.
- Fotoğraflarınızı sonradan işleyin.
- Fotoğraflarınızı paylaşın.
Bu konuların her biri ile alakalı daha detaylı informasyon için lütfen bu kılavuzun öteki bölümlerine bakın.
S: Sualtı fotoğrafçılığı için en iyi kamera hangisidir?
A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, bu sebeple su altı fotoğrafçılığı için en iyi kamera hususi ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sadece, su altı fotoğrafçılığı için en iyi kameralardan bazıları Canon EOS 5D Mark IV, Nikon D850 ve Sony Alpha a7R III’tür.
S: Sualtı fotoğrafçılığı için en iyi lens hangisidir?
A: Sualtı fotoğrafçılığı için en iyi lens, yapmak arzu ettiğiniz fotoğrafçılık türüne bağlı olacaktır. Geniş açılı fotoğrafçılık için iyi bir seçenek Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM lenstir. Makro fotoğrafçılık için iyi bir seçenek Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lenstir.
S: Kameranızı su hasarından korumanın en iyi yolu nelerdir?
A: Kameranızı su hasarından korumak için su geçirmez bir kılıf, dalış bilgisayarı ve kaygan lens kullanmak benzer biçimde muhtelif yöntemler mevcuttur.
0 Yorum