Pop Art Parables isminde bir kitaptır Andy Warhol Canlı görseller kullanarak hikayeler özetleyen.
1967 senesinde piyasaya sürülen kitap, Pop Art’ın temel eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Kitaptaki öyküler fotoğraf, baskı ve heykel benzer biçimde muhtelif medya araçları kullanılarak anlatılıyor.
Kitap, canlı renkler ve yürekli görsellerle dolu ve Pop Art akımının ruhunu yansıtıyor.
Pop Art Benzetmeleri, Pop Art’a yahut görsel öykü anlatıcılığına alaka duyan her insanın ne olursa olsun okuması ihtiyaç duyulan bir kitap.
Pop art | Özellikler |
---|---|
Kıyas | Canlı görsellerle ifade edilen hikayeler |
Görsel öykü anlatımı | Parlak renkler ve yürekli grafikler kullanır |
Canlı renkler | Coşku ve enerji duygusu yaratır |
Pop sanat zamanı | 1950’lerde ve 1960’larda ortaya çıktı |
II. Pop Art Nelerdir?
Pop art, 1950’li yıllarda ABD Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta ortaya çıkan bir görsel sanat akımıdır.
Pop art, reklam, çizgi roman ve film benzer biçimde popüler kültür imgelerini kullanarak hem ulaşılabilir bununla beraber düşündürücü sanat eserleri yaratır.
Pop art sanatçıları eserlerini oluştururken çoğunlukla parlak renkler, yürekli şekiller ve kolaj teknikleri kullanırlar.
En meşhur pop sanatçıları içinde Andy Warhol, Roy Lichtenstein ve Jasper Johns yer alır.
III.Pop Sanatı
Pop art, 1950’lerin ortalarında Birleşik Krallık ve ABD Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktı. Elit ve erişilemez olarak görülen Soyut Ekspresyonizm ve Minimalizm’in hakim stillerine bir tepkiydi. Pop art, erişilebilir ve ilginç sanat eserleri yaratmak için reklam, çizgi roman ve tv benzer biçimde popüler kültürden imgeler kullandı.
Pop art’ın gelişimindeki birtakım mühim adlar içinde Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jasper Johns ve Claes Oldenburg yer alır. Warhol, pop art’ın öncülerindendi ve çalışmalarında çoğunlukla ünlülerin, tüketici ürünlerinin ve günlük nesnelerin görüntüleri yer alıyordu. Lichtenstein’ın emek harcamaları, çizgi roman illüstrasyonları kurmak için kullanılan bir baskı tekniği olan Benday noktalarının kullanımıyla karakterize edildi. Johns’un emek harcamaları çoğu zaman haritalar, bayraklar ve hedefler benzer biçimde bulunan nesneleri içeriyordu. Oldenburg’un emek harcamaları çoğu zaman büyük ölçekli ve heykelsiydi ve “Tırtıl İzlerinde Yükselen Ruj” (1964) ve “Dev Hamburger” (1967) benzer biçimde bir takım ikonik yapıt yarattı.
Pop art, 1960’lar ve 1970’lerin sanat dünyasında mühim bir güçtü ve bugün de müessir olmaya devam ediyor. Tüketimcilik, meşhur kültürü ve medya dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif temaları keşfetmek için kullanıldı.
IV. Pop Art’ın Özellikleri
Pop art, 1950’lerde ABD Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta ortaya çıkan bir görsel sanat hareketidir. Kitle haberleşme araçlarından, popüler kültürden ve reklamlardan etkilenmiştir. Pop sanatçılar, hem erişilebilir bununla beraber yıkıcı sanat eserleri yaratmak için parlak renkler, yürekli grafikler ve günlük nesneler kullanmışlardır.
Pop art’ın birtakım özellikleri şunlardır:
- Kitlesel olarak üretilen nesnelerin ve görsellerin kullanması
- Popüler kültüre ve gündelik yaşama odaklanma
- Geleneksel sanatla alakalı değerlerin reddi
- İroni ve gülmece kullanması
Pop art, elitist ve çağdaş dünyayla bağını koparmış olarak görülen geleneksel sanat yaşamına karşı bir tepkiydi. Pop sanatçılar her insanın erişebileceği sanat eserleri yaratmak istediler ve bunu yapmak için popüler kültürü ve günlük nesneleri kullandılar.
Pop art bununla birlikte yıkıcı bir hareketti. Pop sanatçılar, seri üretilen nesneler ve imgeler kullanarak sanatın yalnızca kabiliyetli bireyler tarafınca yaratılan bir şey olduğu fikrine meydan okudular. Ek olarak sanatın ciddi ve anlamlı olması gerektiği fikrine de meydan okudular.
Pop art, çağıl sanatın gelişiminde büyük bir etkiye sahipti. Kavramsal sanatın ve postmodern sanatın yükselişine zemin hazırladı ve günümüz sanatçıları için bir esin kaynağı olmaya devam ediyor.
V. Meşhur Pop Sanatçıları
En meşhur pop sanatçılarından bazıları şunlardır:
- Andy Warhol
- Roy Lihtenştayn
- Keith Haring
- Claes Oldenburg
- Warhol
Bu sanatçılar eserlerinde parlak renkler, yürekli resimler ve günlük nesneler kullanmalarıyla tanınırlar. Eserleri çoğu zaman yaşadıkları çağın popüler kültürünü yansıtır.
VI. 21. Yüzyılda Pop Art
Pop art, 21. yüzyılda da popüler ve müessir bir sanat akımı olmaya devam ediyor.
21. yüzyılın en meşhur pop sanatçıları içinde Jeff Koons, Damien Hirst ve Banksy içeriyor.
Koons’un eserleri çoğu zaman çiçekler, oyuncaklar ve hayvanlar benzer biçimde günlük nesnelerin büyük ölçekli heykellerini ihtiva eder.
Hirst, “Elmas Kafatası” ve “Yaşayan Birinin Zihninde Ölümün Fizyolojik İmkansızlığı” benzer biçimde tartışmalı eserleriyle tanınır.
Banksy, eserleri sıklıkla politik ve sosyal meseleleri işleyen esrarengiz bir sokak sanatçısıdır.
Pop art bununla birlikte film, tv ve müzik benzer biçimde muhtelif öteki medyalarda da kullanılmıştır.
Beyaz perdede pop art’ın en meşhur örnekleri içinde “The Graduate” (1967), “A Clockwork Orange” (1971) ve “Pulp Fiction” (1994) yer alır.
Televizyonda pop art, “The Simpsons” (1989), “South Park” (1997) ve “Family Guy” (1999) benzer biçimde şovlarda kullanılmıştır.
Müzikte pop art, Beatles, Rolling Stones ve David Bowie benzer biçimde sanatçılar tarafınca kullanılmıştır.
Pop art, 21. yüzyılda da popüler ve müessir bir sanat akımı olmaya devam ediyor.
VII. Pop Art ve Kültür
Pop art, moda ve müzik üstündeki etkisinden, reklamcılık ve politik mesajlaşmadaki rolüne kadar popüler kültür üstünde mühim bir etkiye haiz olmuştur.
Moda dünyasında pop art, dönemin ruhunu yansıtan yürekli ve göze çarpan tasarımlar yaratmak için kullanılmıştır. Mesela, 1960’larda pop sanatçısı Andy Warhol, popüler bir moda ifadesi haline gelen Campbell’s Soup kutularını içeren bir takım baskı yarattı.
Müzikte pop art, müziğin ne olduğu ve olabileceğine dair geleneksel kavramlara meydan okuyan yenilikçi ve deneysel sesler yaratmak için kullanılmıştır. Mesela, Beatles’ın albümü Çavuş Pepper’ın Bir tek Kalpler Kulübü OrkestrasıPop art’ın öncü eserlerinden biri olarak önde gelen eserde, rock and roll’dan klasik müziğe kadar geniş bir müzik yelpazesi içeriyor.
Reklamcılıkta pop art, tüketicilerin dikkatini çeken göze çarpan ve akılda kalıcı sahneler yaratmak için kullanılmıştır. Mesela, “Dünyaya bir Kola almak isterim” jingle’ını içeren ikonik Coca-Cola reklamı, reklamcılıkta pop art’ın klasik bir örneğidir.
En son, pop art, geniş bir kesime bir bildiri iletebilen kuvvetli ve ikna edici görseller yaratmak için politik mesajlaşmada da kullanılmıştır. Mesela, Amerikalı sanatçı Norman Rockwell’in “War Is Hell” isminde harp karşıtı afişi, politik amaçlar için kullanılan pop art’ın kuvvetli bir örneğidir.
Pop art, popüler kültür üstünde mühim bir etkiye haiz olmuştur ve tesiri modadan müziğe, reklamcılıktan siyasete kadar birçok değişik alanda görülebilir.
VIII. Pop Art ve Siyaset
Pop art çoğunlukla politik ifadeler yapmak için kullanılmıştır ve birçok pop sanatçısı hükümet yahut öteki kurumların aleni sözlü eleştirmenleri olmuştur. Politik mesajlar içeren pop art’ın en meşhur örneklerinden bazıları içinde Andy Warhol’un Campbell’ın Çorba Kutuları (1962), tüketicilik üstüne bir yorumdur ve Roy Lichtenstein’ın Boğulan kız (1963), Vietnam Savaşı’nı eleştiren bir yapıttır.
Pop art, birçok biçimde politik ifadeler yapmak için kullanılabilir. Mesela, şunlar için kullanılabilir:
- Muayyen bir siyasal durumun saçmalığını vurgulamak
- Değişime olan ihtiyacı vurgulayın
- Muayyen bir siyasal mevzu hakkındaki münakaşa yaratın
Pop art, politik meseleler hakkındaki farkındalık yaratmak ve insanları harekete geçmeye teşvik etmek için kullanılabilecek kuvvetli bir araçtır. Hem erişilebilir bununla beraber ilginç bir sanat biçimidir ve geniş bir kesime ulaşabilir.
IX. Pop Art ve Reklamcılık
Pop art, parlak renkleri ve çarpıcı görselleri tüketicilerin dikkatini çekmek için kullanılabildiği için reklamcılıkta yaygın olarak kullanılmıştır. Pop art reklamcılığının en meşhur örnekleri içinde Andy Warhol’un Campbell’s Soup Cans’ı, Philip Morris’in Marlboro Man’i ve Absolut’un Absolut Vodka şişesi yer alır.
Pop art reklamcılığı müessir olabilir şu sebeple tüketicilerle kuvvetli bir romantik bağ kurabilir. Tanıdık imgelerin ve sembollerin kullanması, insanların nostaljik yahut sevinçli hissetmesini sağlayabilir ve bu da onları bir satın alma işlemi meydana getirmeye yönlendirebilir. Ek olarak, pop art reklamcılığı, insanları bir ürünü satın almaya motive edebilecek bir aciliyet yahut coşku duygusu yaratmak için kullanılabilir.
Sadece pop art reklamcılığı bununla birlikte manipülatif yahut sathi olarak da görülebilir. Birtakım insanoğlu pop art’ın şirketlerin ürünlerini satmasının sıradan bir yolu bulunduğunu ve reel bir sanatla alakalı kıymeti olmadığını savunur. Ek olarak, birçok firma aynı görselleri ve teknikleri yeniden yeniden kullandığı için pop art reklamcılığı tekrarlayıcı ve özgün olmayan olarak görülebilir.
Genel hatlarıyla pop art reklamcılığı tüketicilere ulaşmanın müessir bir yolu olabilir, sadece onu yaratıcı ve anlamlı bir halde kullanmak önemlidir.
S: Pop Art Nelerdir?
A: Pop Art, 20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan, popüler kültür imgeleri ve materyallerinin kullanımıyla karakterize edilen bir görsel sanat akımıdır.
S: Pop Art’ın özellikleri nedir?
A: Pop Art, parlak renkler, yürekli grafikler ve günlük nesnelerin kullanımıyla karakterize edilir. Çoğu zaman ünlüler, reklamlar ve çizgi romanlar benzer biçimde popüler kültür figürlerini ve imgelerini tasvir eder.
S: Meşhur Pop Sanatçıları kimlerdir?
A: Meşhur Pop Sanatçıları içinde Andy Warhol, Roy Lichtenstein ve Jasper Johns yer alır.
0 Yorum