Bu, dijital fotoğrafçılığa dair kapsamlı bir rehberdir ve kameranın temel faaliyetlerinden mükemmel fotoğraflar çekmek için gelişmiş tekniklere kadar her şeyi kapsar. İster yeni başlamış olan talep eder deneyimli bir fotoğrafçı olun, bu rehberde yararlı bir şeyler bulacaksınız.
Kılavuz, her biri dijital fotoğrafçılığın değişik bir yönünü ele alan on parçaya ayrılmıştır. İşte bölümlerin kısa bir özeti:
-
Bölüm 1:
Bu kısımda, fotoğrafçılığın zamanı, değişik kamera türleri ve imaj kompozisyonunun temelleri şeklinde mevzuları ele alarak dijital fotoğrafçılığa genel bir bakış sunulmaktadır.
-
Bölüm 2: Dijital Fotoğrafçılığın Temelleri
Bu kısımda pozlama, odaklama ve beyaz dengesi şeklinde mükemmel fotoğraflar çekmek için bilmenizde fayda olacak temel beceriler ele alınmaktadır.
-
Bölüm 3: Doğru Kamerayı Kura çekmek
Bu kısımda, bütçeniz, edinim seviyeniz ve yapmak dilediğiniz fotoğrafçılık türü şeklinde faktörleri göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza müsait doğru kamerayı seçmenize destek olacak öneriler sunulmaktadır.
-
Bölüm 4: Mükemmel Fotoğraflar Çekmek
Bu kısımda kompozisyon, ışıklandırma ve son muamele şeklinde mevzuları ele alarak mükemmel fotoğraflar çekmek için ipuçları ve teknikler sunulmaktadır.
-
Bölüm 5: Fotoğraflarınızı Tertip ve İşleme
Bu kısımda Adobe Photoshop ve Lightroom şeklinde yazılımları kullanarak fotoğraflarınızı tertip ve işleme temelleri ele alınmaktadır.
-
Bölüm 6: Fotoğraflarınızı Paylaşma
Bu kısımda, fotoğraflarınızı toplumsal medya, resim paylaşım siteleri ve baskı dahil olmak suretiyle çevrimiçi ortamda paylaşma hikayesinde öneriler verilmektedir.
-
Bölüm 7: Fotoğraflarınızı Koruma
Bu kısımda fotoğraflarınızı kaybolmaya, hasara ve hırsızlığa karşı korumaya yönelik ipuçları verilmektedir.
-
Bölüm 8: Dijital Fotoğrafçılığa Başlarken
Bu bölüm, dijital fotoğrafçılığa adım atmak için adım adım bir rehber sunarak kamera seçmekten ilk fotoğraflarınızı çekmeye kadar her şeyi kapsıyor.
-
Bölüm 9: Gelişmiş Dijital Fotoğrafçılık Teknikleri
Bu kısımda uzun pozlama fotoğrafçılığı, HDR fotoğrafçılığı ve makro fotoğrafçılık şeklinde ileri seviye dijital fotoğrafçılık teknikleri ele alınmaktadır.
-
Bölüm 10: Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bu kısımda dijital fotoğrafçılıkla alakalı sık sorulan sorulara yanıtlar verilmektedir. Mesela, kamera lensi iyi mi seçilir, fotoğraflar iyi mi düzenlenir ve fotoğraflar çevrimiçi olarak iyi mi paylaşılır?
Bu rehber, dijital fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenize ve daha iyi fotoğraflar çekmenize destek olmak için tasarlanmıştır. İster yeni başlamış olan talep eder deneyimli bir fotoğrafçı olun, bu kılavuzda yararlı bir şeyler bulacaksınız.
Antet | Özellikler |
---|---|
Dijital Fotoğrafçılık |
|
Fotoğrafçılık Becerileri |
|
Deklanşör Senfonisi |
|
Fotoğrafçılığı Öğrenin |
|
Fotoğrafçılığınızı Geliştirin |
|
II. Dijital Fotoğrafçılığın Temelleri
Dijital fotoğrafçılık nispeten yeni bir teknolojidir, sadece hızla resim çekmenin en popüler yolu haline gelmiştir. Bunun birçok sebebi vardır, sadece en önemlilerinden bazıları dijital kameraların müsait fiyatlı, kullanması basit ve yüksek kaliteli sahneler üretmesidir.
Dijital fotoğrafçılığa yeni başladıysanız, adım atmak için bilmenizde fayda olacak birkaç şey var. ilk başlarda, dijital bir kameranın iyi mi çalıştığına dair temelleri anlamanız icap eder. İkinci olarak, kameranızın değişik özelliklerini iyi mi kullanacağınızı öğrenmeniz icap eder. Üçüncü olarak, iyi fotoğraflar çekmeyi öğrenmeniz icap eder.
Bu kısımda dijital fotoğrafçılığın temellerini ele alacağız. Kamera türleri, lensler, pozlama ve kompozisyon şeklinde mevzuları ele alacağız. Ek olarak mükemmel fotoğraflar çekmek için ipuçları da vereceğiz.
Bu bölümün nihayetinde, dijital fotoğrafçılığın temelleri hakkındaki sağlam bir anlayışa haiz olacaksınız. Kameranızı kullanarak arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşabileceğiniz mükemmel fotoğraflar çekebileceksiniz.
III. Doğru Kamerayı Kura çekmek
İhtiyaçlarınıza müsait doğru kamerayı seçmeye ulaşınca, dikkate katılması ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır. ilk başlarda, sıklıkla ne tür fotoğrafçılık yapacağınıza karar vermelisiniz. Sıklıkla görünüm ve ölüdoğa fotoğrafları çekmeyi planlıyorsanız, iyi bir zum lense haiz bir kameraya ihtiyacınız olacaktır. Spor yahut yırtıcı hayatın aksiyon çekimlerini yapmakla daha fazlaca ilgileniyorsanız, süratli deklanşör hızına haiz bir kameraya ihtiyacınız olacaktır.
Ne tür fotoğrafçılık yapacağınıza karar verdikten sonrasında, seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Piyasada fazlaca sayıda değişik kamera markası ve modeli bulunmaktadır, bundan dolayı satın alma işlemi yapmadan ilkin araştırmanızı yapmanız ve incelemeleri okumanız önemlidir.
Bir kamera seçerken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım şeyler şunlardır:
- Sensör boyutu
- Megapiksel sayısı
- Yakınlaştırma merceği
- Deklanşör hızı
- ISO aralığı
- Pil ömrü
- Fiyat
Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza müsait doğru kamerayı seçebilir ve mükemmel fotoğraflar çekmeye başlayabilirsiniz.
IV. Mükemmel Fotoğraflar Çekmek
Mükemmel fotoğraflar çekmek, ergonomik yaparak öğrenilebilen bir beceridir. Daha iyi fotoğraflar çekmenize destek olacak birtakım ipuçları şunlardır:
- Kameranızı sabitlemek ve sarsıntıyı azaltmak için tripod kullanın.
- Enstantane hızını, diyaframı ve ISO’yu denetim edebilmek için kameranızı manuel moda ayarlayın.
- Arka planı bulanıklaştırmak ve dikkati mevzunuza çekmek için geniş bir diyafram kullanın.
- Hareket bulanıklığını yakalamak için yavaş bir deklanşör hızı kullanın.
- Düşük ışıkta resim çekmek için yüksek ISO kullanın.
Mükemmel fotoğraflar çekmek için daha çok ipucu için blog yazımıza göz atın harika fotoğraflar çekmek.
V. Fotoğraflarınızı Tertip ve İşleme
Fotoğraflarınızı tanzim etmek ve işlemek dijital fotoğrafçılık döneminin mühim bir parçasıdır. Fotoğraflarınızın standardını iyileştirmenize, hataları düzeltmenize ve yaratıcı efektler eklemenize imkan tanır. Fotoğraflarınızı düzenlemenin ve işlemenin birçok değişik yolu vardır, sadece en popüler yöntemlerden bazıları resim tertip yazılımları, çevrimiçi resim düzenleyicileri ve mobil resim uygulamaları kullanmaktır.
Resim tertip yazılımı, fotoğraflarınızda muhtelif değişimler yapmak için kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Fotoğraflarınızı kırpmak, tekrar boyutlandırmak, döndürmek ve parlaklığını, kontrastını ve doygunluğunu ayarlamak için kullanabilirsiniz. Ek olarak filtreler, çerçeveler ve metin şeklinde efektler de ekleyebilirsiniz.
Çevrimiçi resim düzenleyiciler, herhangi bir yazılım indirmenize ihtiyaç duymadan fotoğraflarınızı düzenlemenin ve işlemenin basit bir yoludur. Her biri kendi hususiyet setine haiz muhtelif çevrimiçi resim düzenleyiciler mevcuttur. En popüler çevrimiçi resim düzenleyicilerinden bazıları PicMonkey, Canva ve Fotor’dur.
Mobil resim uygulamaları, hareket halindeyken fotoğraflarınızı düzenlemenin ve işlemenin mükemmel bir yoludur. Her biri kendi hususiyet setine haiz muhtelif mobil resim uygulamaları mevcuttur. En popüler mobil resim uygulamalarından bazıları Instagram, VSCO ve Snapseed’dir.
Hangi yöntemi seçerseniz seçin, fotoğraflarınızı tanzim etmek ve işlemek, arkadaşlarınız, aileniz ve bütün dünyayla paylaşabileceğiniz çarpıcı sahneler yaratmanıza destek olabilir.
VI. Fotoğraflarınızı Paylaşma
Mükemmel fotoğraflar çektiğinizde, bu tarz şeyleri başkalarıyla paylaşmak isteyeceksiniz. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bu tarz şeyleri Feysbuk ve Instagram şeklinde toplumsal medya sitelerinde yayınlamak
- Bu tarz şeyleri e-posta yahut kısa ileti kanalıyla arkadaşlarınıza ve ailenize gönderin
- Bu tarz şeyleri yazdırıp postayla göndermek
- Resim albümü yahut slayt gösterisi oluşturma
- Bu tarz şeyleri Flickr yahut Shutterfly şeklinde bir resim paylaşım sitesine yükleyin
Fotoğraflarınızı paylaşırken aşağıdakileri aklınızda bulundurmanız önemlidir:
- Fotoğrafların yüksek kalitede olduğu için ve muntazam bir halde kırpılıp düzenlendiğinden güvenilir olun
- Her fotoğrafın yanına, ne işe yaradığını ve nerede çekildiğini açıklayan bir antet ilave edin
- Başkalarının gizliliğine hürmet gösterin ve insanların fotoğraflarını izinleri olmadan paylaşmayın
- Kendiniz çekmediğiniz fotoğrafları paylaşmadan ilkin ülkenizdeki telif hakkı yasalarını öğrenin.
Bu ipuçlarını takip ederek fotoğraflarınızı başkalarıyla paylaşabilir, arkadaşlarınızla ve ailenizle beraber keyfini çıkarabilirsiniz.
VII. Fotoğraflarınızı Koruma
Fotoğraflarınızı korumak, kaybolmamalarını yahut hasar görmemelerini sağlamak için önemlidir. Fotoğraflarınızı korumak için muhtelif yollar vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
Fotoğraflarınızı emin bir yere yedeklemek. Fotoğraflarınızı korumak için yapabileceğiniz en mühim şey budur. Fotoğraflarınızı ayrı bir durağan(durgun) diske, bulut depolamaya yahut başka bir emin yere yedeklediğinizden güvenilir olun.
Fotoğraflarınızı korumak için bir parola kullanın. Fotoğraflarınızı çevrimiçi olarak saklıyorsanız, onları yetkisiz erişimden korumak için kuvvetli bir parola kullandığınızdan güvenilir olun.
Fotoğraflarınızı giz yazıya çevirmek. Fotoğraflarınızı giz yazıya çevirmek, şifreleme anahtarına haiz olmayan asla kimse için okunamaz hale getirir. Fotoğraflarınızın çalınması yahut ele geçirilmesi hikayesinde endişeleniyorsanız bu iyi bir seçenektir.
Fotoğraflarınızda filigran kullanmak. Bir filigran, telif hakkına haiz olduklarını açıkça belirterek insanların fotoğraflarınızı çalmasını engellemeye destek olabilir.
Çevrimiçi olarak hangi fotoğrafları paylaştığınıza dikkat edin. Yalnızca her insana aleni olmasını dilediğiniz fotoğrafları paylaşın. Toplumsal medya sitelerindeki gizlilik ayarlarının bilincinde olun ve yalnızca güvendiğiniz kişilerle resim paylaştığınızdan güvenilir olun.
Bu ipuçlarını takip ederek fotoğraflarınızın kaybolmasını yahut hasar görmesini önleyebilirsiniz.
Dijital Fotoğrafçılığa Başlarken
Dijital fotoğrafçılığa adım atmak sıkıntılı bir vazife olabilir, sadece o şekilde olmak zorunda değil. Birazcık inceleme ve pratikle yakın zamanda mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz. Başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- İhtiyaçlarınıza müsait doğru kamerayı seçin. Piyasada birçok değişik kamera türü mevcuttur, bundan dolayı sizin için doğru olanı kura çekmek önemlidir. Yeni başlıyorsanız, bir nokta ve çekim kamerası yahut aynasız bir kamera düşünebilirsiniz. Bu kameralar nispeten müsait fiyatlı ve kullanması kolaydır, bu da onları yeni başlayanlar için mükemmel bir seçenek haline getirir.
- Fotoğrafçılığın temellerini öğrenin. Bir kamera seçtikten sonrasında fotoğrafçılığın temellerini öğrenme tarihi. Buna diyafram, deklanşör hızı ve ISO hakkındaki data edinmek de dahildir. Fotoğrafçılığın temellerini öğrenmenize destek olacak birçok kaynak çevrimiçi olarak ve kütüphanelerde mevcuttur.
- Ergonomik yapın, ergonomik yapın, ergonomik yapın! Fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenin en iyi yolu ergonomik yapmaktır. Kameranızı gittiğiniz her yere yanınızda götürün ve değişik ayarlar kontrol edin. Ne kadar fazlaca ergonomik yapmış olursanız, fotoğraflarınız o denli iyi hale gelecektir.
Dijital fotoğrafçılığa adım atmak fazlaca keyifli olabilir. Birazcık çabayla, yakın zamanda mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.
IX. İleri Dijital Fotoğrafçılık Teknikleri
Bu kısımda, fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşımak için kullanabileceğiniz birtakım daha gelişmiş dijital fotoğrafçılık tekniklerini ele alacağız.
Şu mevzuları ele alacağız:
- Kameranızda manuel modu kullanma
- RAW formatında çekim
- Kamera dışı flaş kullanması
- Uzun pozlama fotoğrafçılığı
- HDR fotoğrafçılık
- Panoramik fotoğrafçılık
- Süre atlamalı fotoğrafçılık
Bu teknikleri öğrenerek kalabalığın arasından sıyrılacak, daha yaratıcı ve etkisinde bırakan fotoğraflar çekebileceksiniz.
Dijital fotoğrafçılıkla alakalı üç yaygın sual ve cevapları şöyleki:
Sual 1: Yeni başlayanlar için en iyi kamera hangisidir?
Yanıt: Yeni başlayanlar için birçok mükemmel kamera mevcuttur, sadece en iyi seçeneklerden bazıları Nikon D3500, Canon EOS Rebel T7 ve Sony Alpha a6000’dir. Bu kameraların tüm bunlar nispeten müsait fiyatlıdır, kullanması kolaydır ve mükemmel fotoğraflar üretir.
Sual 2: Mükemmel fotoğraflar çekmenin temelleri nedir?
Yanıt: Mükemmel fotoğraflar çekmenin temelleri şunlardır:
- Doğru pozlama ayarlarını kullanma
- Mevzunuza odaklanın
- Fotoğrafınızı oluşturma
Sual 3: Fotoğraflarımı iyi mi düzenleyebilir ve işleyebilirim?
Yanıt: Fotoğraflarınızı düzenlemenin ve işlemenin birçok değişik yolu vardır, sadece en popüler yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Resim tertip yazılımı kullanma
- Çevrimiçi resim tertip araçlarını kullanma
- Fotoğraflarınızı yazdırma
0 Yorum